Cometa

Uit Cometa - Een model voor het maken van beschrijvingen op collectieniveau
Ga naar: navigatie, zoeken

Opgelet! De documentatie op deze wiki wordt samengesteld in het kader van een update (v1.1) van het model. De informatie kan dus onvolledig zijn en aan verandering onderhevig. Alle informatie over de huidige versie (v1.0) van het model vindt u in de PDF-brochure. Wilt u commentaar geven op wat u hier aantreft? Maak dan een account aan en laat uw opmerkingen achter op het tabblad 'Overleg' bij de pagina in kwestie.


Handleiding

 1. Waarom beschrijven op collectieniveau?
 2. Wat is een collectie?
 3. Wat is Cometa?
 4. Hoe begin je aan het beschrijven van (deel)collecties?
 5. Wat zijn de elementen van het model?


Collectie Ernest Closson (1870-1950), Conservatorium Brussel - © Vlaamse Erfgoedbibliotheek - Foto: Stefan Tavernier

Collectie Ernest Closson (1870-1950), Conservatorium Brussel
© Vlaamse Erfgoedbibliotheek - Foto: Stefan Tavernier

Praktijk

 1. Gebruikersgroep
 2. Collectieregisters in Vlaanderen
 3. Implementaties
 4. Promotoren

Downloads

 1. Brochure
 2. Sjabloon enquête
 3. Presentaties
 4. Artikel

Een model voor het maken van collectiebeschrijvingen

Cometa staat voor ‘collectiemetadata’, gegevens over collecties. Het is een model voor het maken van gestructureerde beschrijvingen van erfgoed op het niveau van de collectie. Binnen het model kan het woord ‘collectie’ ook verwijzen naar een deelcollectie of een archiefbestand.

Cometa is geen technische standaard maar een hulpmiddel om beschrijvingen op collectieniveau te maken die volledig, consistent, uitwisselbaar en uitbreidbaar zijn. Het is een model dat voor en door cultureel-erfgoedinstellingen werd ontwikkeld om iedereen in Vlaanderen die een collectiebeschrijving wil maken, snel op weg te helpen.

Hoe beschrijf je een collectie?

Vaak wordt gewoon een inventaris gemaakt van alle stukken in de collectie. Maar dat is niet altijd onmiddellijk haalbaar en zelfs niet altijd voldoende. Individuele stukken beschrijven kost veel tijd. En in een catalogus zie je door de collectiestukken vaak de collecties niet meer. Hoe zorg je voor een goed globaal overzicht van wat er in huis is?

Je kunt die problemen ondervangen door je collecties op collectieniveau te beschrijven. Zo’n collectiebeschrijving biedt informatie over een collectie als geheel, in plaats van over afzonderlijke items. Een dergelijke beschrijving bevat een korte omschrijving van de collectie, de materiaaltypes die ze bevat, trefwoorden over de inhoud, notities over de herkomst, het collectiebeleid, de bewaarplaats en allerhande andere informatie die nuttig kan zijn voor gebruikers of beheerders van de collectie.

Op deze site helpen we je bij het maken van collectiebeschrijvingen. We doen dat op een praktische manier en aan de hand van het Cometamodel. Dat is een model dat voor en door cultureel- erfgoedinstellingen werd ontwikkeld om iedereen in Vlaanderen die een collectiebeschrijving wil maken, snel op weg te helpen. Zo hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden én werken we allemaal op (ongeveer) dezelfde manier.

Een realisatie van

Logo FARO     Logo PACKED     Logo Vlaamse Erfgoedbibliotheek     Logo Archiefbank Vlaanderen         Logo Vlaamse Overheid